GAZİANTEP / ARABAN - Akbudak Ortaokulu

Kişisel Rehberlik

Kişisel –psikolojik sorunlar ile ilgili rehberlik fikri, ruh sağlığı hareketi ile doğmuştur. Kişisel rehberlik problemler ile ilgili rehberlik,  yalnız bireyin kendine alması ve bulmasına yardım etmek ile yetinmez. Özel yeteneklerin erken bulunup çıkartılmasına ve bu yeteneklerin gerektirdiği şekilde gelişmesine yardım eder. Bu sebeple, her öğrenim seviyesinde, öğrencilerin kişisel ve sosyal ihtiyaç ve problemlerini saptamak, rehberlik ve danışma programının yapacağı temel işlerden biridir.

Öğrencinin kişisel-psikolojik problemlerini şu alanlarda toplamak mümkündür:

A.           Beden ve sağlık ile ilgi problemler

B.            Başkaları ile ilişki, boş zaman faaliyetleri gibi sosyal ilişki problemleri

C.            Marazi korkular ve endişeler

D.           Kendine güvenememek gibi heyecansal hayat ile ilgi problemler

E.            Cinsiyet, aşk ve evlenme ile ilgili problemler

F.            Parasal sorunlar

G.           Ahlak kuralları, din ve idealler ile ilgi sorunlar

Orta dereceli okullardaki çocukların beden, coşku ve toplumsal sorunları yanında derslere iyi hazırlanmama ve meslek yahut okul seçme sorunları da vardır. Okulun rehberlik programı, bunları da ele almalıdır. Bu konulara da öğrencileri aydınlatıcı önlemler zamanında alınmalıdır.

Yayın: 20.11.2018 - Güncelleme: 10.01.2024 11:23 - Görüntülenme: 315